Tranzitní program (TP) poskytujeme mladým lidem z praktických škol, kterým pomáhá sbírat pracovní zkušenosti, rozvíjet sociální dovednosti a usnadňovat rozhodování v dalším profesním směřování. Abychom byli schopni zajistit plynulý průběh TP, neobejdeme se bez úzké spolupráce s rodinou a školou. Každá spolupráce s mladými lidmi je jiná a každý Tranzitní program má individuální průběh, vždy s jiným nádechem.
Štěpán

Letošní nováček v Tranzitním programu. Student Štěpán ještě neměl nikdy žádnou pracovní zkušenost a potřebuje trochu víc času, než si zvykne na nové prostředí a lidi, kteří se kolem něj pohybují. Proto jsme jeho první praxi vybírali zvlášť pečlivě tak, aby probíhala bez komplikací a aby se na ní Štěpán cítil dobře.
V rámci spolupráce s námi, rodinou i školou jsme jako první praxi vytipovali hotelovou kuchyni (Kateřinská hotel s.r.o.), kde se Štěpán od září 2019 začal pozvolna seznamovat s pracovním procesem.
Hotelová kuchyně je rozdělena do několika částí. Po dohodě s poskytovatelem praxe jsme vybrali to oddělení kuchyně, kde není příliš velký hluk ani fluktuace lidí. Štěpán tak měl možnost se na práci lépe soustředit.

Na praxi se věnoval přípravě studené kuchyně – krájení zeleniny, ovoce, přípravě studených sýrových a masových mís. Do pracovního kolektivu brzy zapadl. Naučil se kolegů ptát na věci, které mu nebyly jasné nebo si říkat si o pauzu a pohlídat si její čas.
Zapeklitou výzvou pro Štěpána byla fáze převlékání, kdy je potřeba si zapnout rondon a zavázat zástěru. S pomocí asistenta vymýšlel Štěpán různé způsoby, jak by se i v této oblasti o sebe sám postaral.
Druhou věcí, se kterou měl Štěpán zpočátku problémy, byla orientace ve spletitých útrobách hotelu. Štěpán ale s podporou asistenta natrénoval cestu od vchodu až do kuchyně. Také překonal sám sebe, svůj strach z ježdění výtahem a v rámci cesty do kuchyně začal výtah využívat.
Na praxi se mu líbilo, chodil tam rád, vedl si dobře a už brzy si vyzkouší další praxe. Vlastní motivace je dobrý parťák.
Radim

Student Radim s námi v rámci Tranzitního programu spolupracuje již od školního roku 2018/2019. Za tu dobu si vyzkoušel praxe v různých oborech.
V minulém školním roce si svou zručnost a trpělivost procvičil v truhlárně Nanovo, předtím si vyzkoušel venkovní práce při údržbě Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty a prověřil svůj přístup ke zvířatům při práci s koňmi, kterou zažil v jezdecké akademii.

V září 2019 jsme Radimovi domluvili praxi v obchodním domě IKEA, konkrétně se jednalo o práci oddělení rychlého občerstvení. Tato praxe trvala až do prosince 2019. Radim si vyzkoušel spolupráci s novými kolegy v novém prostředí. Rychle se adaptoval a kolegové měli radost, že Radima mohou zasvětit do různých činností.
Radimovým úkolem bylo například doplňování nápojových post mixů, příprava občerstvení, vybalování palet, doplňování zboží do regálů, ale i práce související s úklidem a údržbou. Vyzkoušel si tak širokou škálu pracovních činností, která spadá do pracovní náplně běžného zaměstnance na daném úseku. Ze strany kolegů byl chválen především za pečlivost, pracovitost a samostatnost.
To, v čem se Radim stále zdokonaloval, byla komunikace se zákazníky. Ze začátku zvládl zákazníky, kteří se na něco ptali, odkazovat na kolegy s vysvětlením, že je pouze praktikant. Postupem času, jak se v prostředí více zorientoval, se mu sem tam dařilo pohotově a správně na dotazy zákazníků zareagovat.
Radim se po praxích, společně s rodinou, rozhodoval, zda a kde bude po dokončení praktické školy pokračovat. Díky pracovním zkušenostem, které na jednotlivých praxích získal, si uvědomuje své silné stránky a zájmy.
Od ledna 2020 nastoupil do hotelu Popelka, kde se stará o pořádek na pokojích a vypomáhá s dalšími potřebnými činnostmi v rámci hotelu. Již během ledna se mu práce velmi zalíbila, a proto se rozhodl po skončení praktické školy dále pokračovat ve studiu a hodlá si podat přihlášku na učební obor Pokojský/Pokojská.